Granica funkcji
ol: 1. lim (x+1/2x+1)x2
x→∞
2.lim (sin2x/x)(1+x)
x→0
Bardzo prosiłabym o jakieś małe naprowadzenie, bo nie mam zielonego pojęcia, jak się za nie
zabrać.
17 paź 21:43
Jack:
dodaj wiecej nawiasow, chyba ze ta granica wyglada tak:
x−>
∞
potega 2x czy x
2?
17 paź 22:02
ol: ((x+1)/(2x+1))(x2)
17 paź 22:12
Jack: Hmm, faktycznie trudniejsze przyklady...
1.
| | x+1 | | 1/2(x+1) | | 1/2(x+1/2)+3/4 | |
lim ( |
| )x2=lim( |
| )x2 = lim ( |
| )x2 = |
| | 2x+1 | | x+1/2 | | x+1/2 | |
x−>
∞
| | 1 | | 3/4 | | 1 | | 3 | |
= lim ( |
| + |
| )x2 = lim ( |
| + |
| )x2 = 0 |
| | 2 | | x+1/2 | | 2 | | 4x+2 | |
(wlasciwie nie jestem pewien, ale wg mnie skoro mamy 1/2 + cos tam, no to "e" nie wchodzi w
gre)
2.
korzystajac ze wzoru x = e
lnx
| | sin2x | |
lim ( |
| )1+x = lim e(ln(sin2xx)1+x)= lim e(1+x)*ln(sin2xx) |
| | x | |
sama granica
| | sin2x | | | |
lim |
| = |
| = 1 * 2 = 2 |
| | x | | x | |
x−>0
zatem tamta granica = e
(1+0)*ln(2) = e
ln2 = 2
17 paź 23:10