Czy mogę tak udowodnić?
qwerty: https://image.ibb.co/iNZWi6/qwqw.png
Jak to udowodnić?
Moim zdaniem nie jest ciałem bo działanie mnożenia nie ma elementu neutralnego, a oba działania
muszą takowy posiadać. Czy dobrze zrobiłem?
17 paź 21:02
qwerty: a nie, jednak jest element dla mnożenie. więc nie mam pomysłu
17 paź 21:29
qwerty: Pomoże ktoś z tym?
18 paź 11:50
jc: Dla każdego a=max(0,a). Tylko 0 ma tą własność. Dlatego 0 jest elementem neutralnym
względem dodawania. A co z elementem przeciwnym?
max(a,b) ≥a, nie mamy więc elementu przeciwnego do żadnego a>0.
18 paź 12:01
qwerty: Czyli nie ma takiego b że a+b=1?
18 paź 14:49
kochanus_niepospolitus:
element neutralny to taki a−1, że:
a + a−1 = MAX{a,a−1} = e = 0
jak łatwo zauważyć: MAX{a,a−1} = a lub a−1 ... dla a>0 wiemy, że MAX{a,a−1} > 0 = e
18 paź 15:01
qwerty: Czyli nie ma takiego a>0 ze a+a−1=e
e−element neutralny
18 paź 15:08
jc: Element neutralny względem dodawania w rozważanej strukturze,
to taki element e∊[0,1], że dla każdego a∊[0,1], a=max(a,e),
bo tak mamy zdefiniowane dodawanie. Takie e istnieje. Co to za element?
Jak już znajdziesz takie e, to sprawdź, czy dla każdego a∊[0,1], znajdziemy b∊[0,1]
takie, że e=max(a,b).
18 paź 15:18
qwerty: Taki element to 0
18 paź 15:23
jc: I nie innego o tej własności.
Weźmy teraz dowolne a∊[0,1], np. a=1.
Czy zajdziesz takie b, że max(a,b)=0, czyli max(1,b)=0?
18 paź 15:30
qwerty: Nie ma takiego elementu.
18 paź 15:34
qwerty: Ok czyli nie spelnia jednego z 9 założeń ciała.
Dzięki za pomoc
18 paź 15:48