matematy
Karinka: (3−x)3x−53−x < 1
Jak to rozwiązać?
17 paź 20:55
Janek191:
1 = (3 − x)0 x ≠ 3
17 paź 20:57
Jack:
podpowiedź:
Wszystko do zerowej daje jeden (prócz zera oczywiście).
zatem prawa strona czyli 1 = ?
17 paź 20:58
Karinka: wiem, że 3x−5=0 ⇒ x =5/3
x≠3
Chyba nie rozumiem
17 paź 21:04
Janek191:
Co tam jest w wykładniku potęgi ?
17 paź 21:08
17 paź 21:10
Janek191:
Musi zachodzić:
| | 3 x − 5 | |
1) 0 < 3 − x < 1 i |
| >0 |
| | 3 − x | |
| | 3 x − 5 | |
2) 3 − x > 1 i |
| < 0 |
| | 3 − x | |
17 paź 21:16