Jack:
x ≠ 0 zatem asymptota pionowa istnieje.
(zbadaj granice przy x−>0
− oraz x−>0
+,
aby okreslic czy jest lewo− czy prawo−, czy obustronna)
badamy granice na +
∞ oraz −
∞ (aby sprawdzic czy jest asymptota pozioma)
| | 3x2+1 | | | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim x*(3+ |
| ) = − ∞ |
| | x | | x | | x | |
x−>−
∞
| | 3x2+1 | | | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim x*(3+ |
| ) = + ∞ |
| | x | | x | | x | |
x−>+
∞
granice w nieskonczonosciach wyszly
∞ oraz −
∞, zatem nie ma asymptoty poziomej
(jest wtedy gdy wyjdzie konkretna liczba jak 0,−4,czy 20)
oprocz tego ze wyszly nieskonczonosci, to sa roznych znakow... co za tym idzie?
prawie na pewno (a moze na pewno?) jest asymptota ukosna.
zatem sprawdzmy to
rownanie to y = ax + b
gdzie
| | f(x) | |
a = lim |
| oraz b = lim (f(x) − ax) |
| | x | |
najpierw dla nieskonczonosci:
x−>
∞
| | 3x2+1 | | 3x2+1−3x2 | | 1 | |
b = lim ( |
| − 3x) = lim |
| = lim |
| = 0 |
| | x | | x | | x | |
x−>
∞
zatem mamy asymptote ukosna y = 3x
teraz dla −
∞:
wyjdzie dokladnie to samo... (bo x
2 w "a" nam sie skracaja) wiec jest a=3, b = 0
zatem podsumowujac
mamy asymptote pionowa x=0, ukosna y=3x