figury podobne
klaudiaa: Dany jest równoległobok R1, którego boki maja długość 4 cm i 6 cm. Jedna z przekątnych tego
równoległoboku jest prostopadła do jego krótszych boków. Równoległobok R2 o polu 200√5 cm2
jest podobny do równoległoboku R1. Oblicz obwód równoległoboku R2
17 paź 20:41
Janek191:

Mamy
4
2 + h
12 = 6
2
h
12 = 36 − 16 = 20 = 4*5
h
1 = 2
√5
więc
P
1 = 4 h
1 = 4* 2
√5 = 8
√5
oraz
P
2 = 200
√5
zatem
| p2 | | 200 √5 | |
| = |
| = 25 = k2 ⇒ k = 5 − skala podobieństwa |
| p1 | | 8 √5 | |
L
1 = 2*6 + 2* 4 = 20
zatem
L
2 = k*L
1 = 5*20 = 100
========================
17 paź 20:55
Eta:

R
1: d=
√36−16=
√20=2
√5
P(R
1)=4*2
√5=8
√5
P(R
2)=200
√5
| P(R2) | | 200√5 | |
| =k2 ⇒ k2= |
| =25 ⇒ k=5 |
| P(R1) | | 8√5 | |
Obwód R
2=k*Obwód R
1= 5*(8+12)=.........
17 paź 20:57