logarytmy, wykazywanie
X: | | 1 | |
Jak wykażę, że log2 3*log3 4*log4 5*...*log99 100 − |
| =0 |
| | log100 2 | |
Myślę że można zacząc od zapisania tego ciągu logarytmow w postaci takiego jednego dużego
ułamka, sprowadzając te logarytmy do wspolnej podstawy, nie pamiętam jednak jak to się robiło
na takich przykladach i czy w ogole o to chodzi, także liczę na pomoc i wasze pomysły
17 paź 19:30
Jerzy:
| | 1 | |
⇔ log2100 − |
| = .... i dalej sam/a |
| | log100 | |
17 paź 19:38
X: Ale jak dotrzeć do log2 100? właśnie tego nie pamiętam
17 paź 19:52
Jerzy:
Logab*logbc = logac
17 paź 19:54
Eta:
| log3 | | log4 | | log5 | |
| * |
| * |
| |
| log2 | | log3 | | log4 | |
| | log99 | | log100 | | log100 | |
*...* |
| * |
| = |
| = |
| | log98 | | log99 | | log2 | |
.....= 0
17 paź 20:14
Jerzy:
log2100 − log2100 = 0
17 paź 20:19
X: Dziękuję wam bardzo
17 paź 20:25