Rozszerzony algorytm euklidesa
qwerty: Witam.
na czym polega rozszerzony algorytm euklidesa?
zakładałem już temat, ale nikt nie chce pomóc, więc może w tym ktoś mi pomoże.
np trzeba obliczyć 7−1 w ciele Z31.
wiem jak się liczy do tego momentu
31=4*7+3
4=3*1+1
ale później to trzeba odwrócić, a tu już nie wiem jak dalej.
Czy ktoś krok po kroku wytłumaczy prostym językiem?
17 paź 19:11
qwerty:
17 paź 19:52
Mila:
Już jestem.
7−1 w Z31
Masz odpowiedzieć na pytanie , jaką liczbą jest x, aby było spełnione równanie w Z31
7*x=1(mod31)
31=4*7+3
7=2*3+1
Odwracamy:
1=7−2*3=7−2*(31−4*7)=1*7−2*31+8*7=9*7−2*31
7−1=9 w Z31
spr.
7*9=63=2*31+1
17 paź 20:12
Janusz: 1=7−2*3=
7−2*(31−4*7)=1*7−2*31+8*7,=9*7−2*31
nie wiem jak do tego na czerwono dojść, dlaczego jest 7−2*(31−4*7)
17 paź 20:20
qwerty: po głębszym przeanalizowaniu chyba zrozumiałem:
spróbuję rozwiazać to na przykłdzie
12−1 w ciele Z29
29=12*2+5
12=5*2+2
5=2*2+1
odwracam
1=5−2*2=5−(12−5*2)*2=29−12*2−(12−(29−12*2)*2)*2=29−12*2−(12−29*2+12*4)*2=
=29−12*2−12*2+29*4−12*8=−12*12+29*5
1=−12*12+29*5
mod29 z −12 = 17
12*17=204
mod29 z 204 = 1
17 paź 20:50
Mila:
za resztę 3 podstawiamy (31−4*7)
17 paź 20:51
qwerty: mogłabyś zobaczyć post 20:50?
17 paź 20:54
Mila:
17 paź 21:00
Mila:
Dobrze.
−12+29=17
12−1=17 w Z29
204=1(mod29)
17 paź 21:02
qwerty: wielkie dzięki, męczyłem się z tym, ale dzięki tobie udało się to załapać
17 paź 21:03
Mila:
17 paź 21:04