matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja trygonometryczna
Szymon:
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa, jeśli do jego ramienia końcowego należy punkt p(6, 6√3). Prosiłbym o wykonanie tego przykładu z góry baaardzo dziękuję
17 paź 17:54
Eta:
P(6,6
√
3
) , x=6 y=6
√
3
r=
√
x
2
+y
2
= ....=12 α=60
o
y
6
√
3
√
3
sinα=
=
=
r
12
2
x
1
cosα=
=..=
r
2
y
tgα=
=..=
√
3
x
x
√
3
ctgα=
=..=
y
3
17 paź 18:26
Szymon:
Okej dzięki wielkie, miłego wieczora.
17 paź 21:05