calka
Krzepki Krzysiek: Oblicz całkę:
∫ 2x31−x2 dx − 2x3/1−x2
moglibyście doradzić coś?
17 paź 15:36
Jerzy:
Ja bym radził na początek, pożądnie ją zapisać.
17 paź 15:37
'Leszek: 1−x
2 = t , −2x dx = dt , x
2 = 1−t
| | t−1 | | 1 | |
∫ |
| dt = ∫ dt − ∫ |
| dt = ........ |
| | t | | t | |
17 paź 15:43
Jerzy:
| | 1 | |
A co Leszku ze współczynnikiem ? Mamy: xdx = − |
| dt |
| | 2 | |
17 paź 15:51
Jerzy:
Dobra .. tam jest 2x
3
17 paź 15:52
'Leszek: | | 3x5 | |
W podobny sposob oblicz calke : ∫ |
| dx |
| | 1−x3 | |
17 paź 16:21
'Leszek: | | k*x2k−1 | |
Mozna to jeszcze uogolnic : ∫ |
| dx = ........ |
| | 1−xk | |
k − liczba naturalna
17 paź 16:34