algorytm euklidesa
Mądry uczeń: Witam,
Jak używać odwróconego algorytmu euklidesa?
Mam za zadanie obliczyć 2−1 w ciele Z17.
wiem że
17=2*8+1
8=8*1
jak to teraz odwrócić?
17 paź 15:15
Mila:
17=8*2+1 koniec, masz resztę 1
1=17−8*2
−8 +17=9
odwrotna do 2 w Z17 to liczba 9
9*2=18=1*17+1
17 paź 15:26
Mądry uczeń: nie rozumiem jak przeszłaś z 2 linijki na 3 linijkę
17 paź 15:30
Mila:
W drugiej otrzymałam (−8) jako odwrotną do 2, przechodzę na dodatnią w arytmetyce modulo.
Weź inny przykład:
Odwrotna do 5 w arytmetyce Z17
17 paź 15:35
qwerty: 17=5*3+2
3=2*1+1
1=3−2*1
Wiem ze trzeba dalej coś pisać ale nie rozumien
17 paź 15:40
qwerty: Jak cos to jedna osoba to pisze tylko nicki mam na komputerze i komórce zmienione
17 paź 16:15
qwerty: nikt nie pomoże?
17 paź 18:37
Mila:
5−1 w Z17⇔
5x=1( mod17)
17=3*5+2
5=2*2+1
odwracamy:
1=5−2*2=5−2*(17−3*5)=1*5−2*17+6*5=7*5−2*17+6*5=
=7*5−2*17
5−1 to 7 w Z17
sprawdzamy:
5*7=35=2*17+1
17 paź 20:20