grupy
mat:
Niech (G,⋅) bedzie grupa i A⊆G. Sprawdzic, czy podzbior A jest zamkniety na dzialanie ⋅. Jesli
tak, to sprawdzic czy A jest podgrupa grupy (G,⋅).
G=(Z8, +8); A={0,2,4,6}
17 paź 15:15
Adamm: a, b∊A
a+b=liczba parzysta (więc zamknięta)
a−1=8−a <− liczba parzysta (więc odwrotność należy)
czyli to podgrupa G
17 paź 15:22
mat: Nie rozumiem 4, 6∊ A ale 4+6=10∉ A
17 paź 15:48
Adamm: 4+6=2
dodajemy
4+6=10 (tutaj normalne dodawanie)
i z tego co nam wyjdzie bierzemy resztę z dzielenia przez 8
takie jest działanie
17 paź 15:49
mat: Musze je tak sprawdzac po kolei?
17 paź 15:59
Adamm: a, b∊A obie są parzyste
a+8b nadal będzie parzyste, i należeć będzie do G (dodajemy liczby parzyste, mamy
liczbę parzystą, dzielimy przez 8, reszta nadal będzie parzysta (bo gdyby nie była,
to a+b nie mogłaby być liczbą parzystą))
czyli do A
dlatego a+8b∊A
rozumiesz?
nie musisz sprawdzać tego po kolei, za dużo z tym zachodzu
a gdybyś miał G=(Z80, +80), i A={0, 2, 4, ..., 78} to też byś sprawdzał po kolei?
no nie
17 paź 17:14
Adamm: zachodu
17 paź 17:15