Czy liczba jest pierwsza
pp: Sprawdź czy liczba 100..01 (97 zer) jest pierwsza.
17 paź 14:37
kochanus_niepospolitus:
Czyli, czy liczba postaci:
1098 + 1
jest liczbą pierwszą.
Jakieś sugestie masz ? Pomysły ?
17 paź 14:40
kochanus_niepospolitus:
Wskazówka:
Popatrz na potęgę i wiedz, że wzór który pamiętasz z liceum:
można rozszerzyć do ogólnej postaci:
an + bn = (a+b)( ∑k=0n−1 (−1)k * an−1 * bk )
17 paź 14:43
Adamm: uwaga
wzór na potęg nieparzystych (tylko!)
17 paź 14:54
Adamm: dla nie na
17 paź 14:54
Adamm: i źle go podałeś kochanus, to co napisałeś nie ma sensu
17 paź 14:55
Mila:
Suma n−tych potęg liczb (dla n nieparzystych

!)
a
n + b
n = (a + b) (a
n−1 − a
n−2*b + a
n−3*b
2 − ... + b
n−1)
100
49+1
49= (100+1)*(100
48−100
47+..............+1)
17 paź 16:13
Mariusz:
Dla parzystych jest taki rozkład na iloczyn trójmianów kwadratowych z funkcjami
trygonometrycznymi cos bądź sin
| | π | |
(Obydwie funkcje są dobre bo wystarczy jedną przesunąć o |
| aby otrzymać drugą ) |
| | 2 | |
17 paź 18:19