Opisz oraz zaznacz na płaszcyźnie zbiór A liczb zespolonych z spełniających waru
SEKS INSTRUKTOR: Opisz oraz zaznacz na płaszcyźnie zbiór A liczb zespolonych z spełniających warunek
|iz+2| = |iz−2i|
rozpisałem to tak
√z2+4 =√z2−2z+4
obustronnie podnoszę do kwadratu
i wychodzi
−2z =0
−2(x+yi)=0
no i nie wiem za bardzo co z tym dalej
17 paź 13:15
Adam:

u=iż
|u+2|=|u−2i|
symetralna odcinka (−2; 0) oraz (0; 2) to będzie nasz obszar (niebieski)
z=−iu
−i=cos(3pi/2)+isin(3pi/2) <− obrót o 3pi/2
musimy jeszcze ten obszar obrócić, mamy obszar zielony
17 paź 13:35
Mila:

|iz+2| = |iz−2i| ⇔
|i*z−2i
2|=|i*(z−2)|⇔
|i(z−2i)|=|i*(z−2)|
|z−2i|=|z−2|
symetralna AB
y=x
17 paź 16:48