Uproszczenie wyrażenia
Raptor: Witam, prosiłbym o pomoc w uproszczeniu wyrażenia tg(α−3π)
Żaden wzór z tablic mi do tego nie pasuje, podpowie mi ktoś jak to rozwiązać?
17 paź 13:12
x: Okres podstawowy tg to 180o czyli π, a więc możesz dodać wielokrotność (w tym przypadku 3)
okresu podst i będzie to samo
tg(x−3π) = tgx
17 paź 13:18
iteRacj@:
skorzystaj ze wzoru na sumę tangensów (jest w tablicach maturalnych )
β = −3π
wartość tgβ znajdź na wykresie też jest w tablicach
17 paź 13:19
Jerzy:
= tg[−(3π − α)] = − tg(3π − α) = − tg(−α) = tgα
17 paź 13:19
Jerzy:
@
iteRacja@ ... z armatą na wróble ?
17 paź 13:20
iteRacj@:
Jerzy to skutek kontaktu z maturzystami: jest wzór w tablicach, to wiem co robić;
nie ma wzoru − o to już wyższa matematyka, nie dam rady
17 paź 13:25
Raptor: hmm @Jerzy , a co dzieje się z tym 3π? Chodzi tu o ten wzór tg(α+k*180st)=tgα ?
17 paź 13:26
Jerzy:
Wzory redukcyjne maturzysta powinien umieć wyprowadzić w pamięci
17 paź 13:27
Jerzy:
tg(k*π + α) = tgα ( bo π jest okresem podstawowym funkcji tg )
17 paź 13:28
Raptor: Rozumiem, dzięki, a co z przypadku z cos(3/2π+α)? Tu chyba nie mogę tak rozwiązać, bo to to
samo co cos(270st+α), czyli k nie byłoby liczbą całkowitą : /
Pogubiłem się trochę
17 paź 13:33
Jerzy:
Tutaj stosujemy wzór redukcyjny : cos(270 + α) = sinα
Każdy wzór redukcyjny można sobie wyprowadzić w pamięci
17 paź 13:41
iteRacj@:
nieśmiało podpowiem : ten wzór też jest w tablicach
17 paź 13:43
Jerzy:
Za moich czasów wzory redukcyjne na maturze trzeba było mieć w głowie .
17 paź 13:46
iteRacj@: ale komisja egzaminacyjna miała jeden egzemplarz tablic
można było podejść i sprawdzić to, co się pamiętało lub wyprowadziło w pamięci
17 paź 13:48
Raptor: Nie bardzo rozumiem, we wzorach redukcyjnych w nawiasach jest 90 lub 180 stopni i nie wiem jak
podstawić tam to 270

Dodam, że to moje pierwsze w życiu podejście do rozszerzonej trygonometrii, nie miałem
wcześniej styczności z takimi zadaniami, dlatego zadaję takie głupie pytania
17 paź 13:48
iteRacj@: @Raptor Twoje pytanie nie jest głupie, po prosty uczysz się i jeszcze czegoś nie wiesz,
jak nie spytasz, to się nie dowiesz, więc pytaj
17 paź 13:52
Jerzy:
Chcesz sie nauczyć wyprowadzać wzory redukcyjne w pamięci ?
17 paź 13:56
Raptor: @Jerzy jeśli mógłbyś rozpisać mi jak to robić− to bardzo chętnie
17 paź 13:58
Jerzy:
1) naucz sie wiersza:
W I wszystkie są dodatnie
W II tylko sinus
W III tangens i cotangens
a w IV cosinus
Ten wierszyk mówi jakie znaki maja funkcje w poszczególnych ćwiartkach
I zapamietaj, dla wielokrotności kata 90 fenkcje przechodzą w kofunkcje,
czyli sinus w cosinus ( i odwrotnie) tg w ctg (i odwrotnie)
Np" cos(270 + α) =
− ustalam która ćwiartka ( jest to IV ćwiartaka, a z wierszyka tam cosinus jest dodatni)
− ustalam,że przechodzi w kofunkcję , czyli = sinα
inny przyklad:
cos(180 − α) =
− ustalam II ćwiartka, a tam cos jest ujemny
− nie przechodzi w kofunkcję, czyli: = − cosα
17 paź 14:05
Raptor: Ogromne dzięki za rozpisanie
17 paź 14:11
Jerzy:
Jak coś niejasne, to pisz
17 paź 14:13
'Leszek: Kolego @Raptor , co to za szkola , ze nie ucza Was tej dobrej metody ktora przedstawil
P.Jerzy , zreszta w zadnym nowym podreczniku tej metody nie spotkalem , dziwne ? ?
17 paź 14:16
Raptor: @'Leszek sam uczę się rozszerzenia, dlatego wielu rzeczy nie wiem
17 paź 16:05
'Leszek: To dobrze , ze korzystasz z tego forum , tu otrzymasz duzo dobrych wskazowek ,
trzymaj tak dalej ,Powodzenia ! !
17 paź 16:11