Liczby zespolone
Michał: Podaj interpretację geometryczną liczb zespolonych:
a) 2 ≤ |iz − 5| < 3
c) sin (π |z + 2i|) > 0
17 paź 13:07
Adam:

u=iż
z=−iu
−i=cos(3π/2)+isin(3π/2) <− obrót o 3π/2 przeciwnie do ruchu zegara
2≤|u−5|≤3 <− czerwony pierścień (obszar między okręgiem o promieniu 2,
a promieniem o promieniu 3, oba o środkach (5; 0))
2≤|iz−5|≤3 <− niebieski pierścień (po obrocie)
17 paź 13:25
Adam:

sin(pi|z+2i|)>0 ⇔ 2k<|z+2i|<2k+1 dla k=0, 1, ...
jest to zbiór takich pierścieni, wszystkie o środku (0; −2)
17 paź 14:01
Jerzy:
W b) nie masz przypadkiem " i " , zamiast 1 pod modułami ?
17 paź 14:40
Michał: Racja. W b) ma być z + i na górze, z2 + 1 w mianowniku.
17 paź 14:55
Adamm: no to łatwe
z2+1=(z−i)(z+i)
skróć ze sobą mianownik z licznikiem, wiedząc że
|z|*|w|=|zw|
(pamiętaj o dziedzinie)
17 paź 14:57
Michał: Na czym dokładnie polega metoda u = iz ; z = −iu, którą zastosowałeś do podpunktu a)?
18 paź 09:22
PW: Skoro
u = iz,
o po pomnożeniu stronami przez i
iu = i2z
iu = −z
z = −iu
18 paź 09:27