calka z sinx i pierwiastka z x
miro1211: Oblicz calke
∫sinx√x
nie mam pomyslu jak to zrobic, chcialem przez czesci na poczatku, ale wydaje mi sie ze to nic
nie
da bo nie ma calkowitej potegi x−a, pomozecie?
17 paź 12:53
17 paź 12:59
kochanus_niepospolitus:
I skąd masz taki przykład?
17 paź 13:00
Jerzy:
Podstaw: t = √x t2= x 2tdt = dx
17 paź 13:08
miro1211: przepraszam bardzo, popelnilem blad, na gorze sinus z pierwiastka z x a na dole pierwiastek z x
∫sin(√x)√x dx jest to wlasciwie calka oznaczona od 0 do π24, przyklad z wykladu
17 paź 13:09
miro1211: juz widze, dziekuje
17 paź 13:10
Jerzy:
Sorry ... zapomnij o tym. Nie da sie tej całki policzyć całkami elementarnymi .
17 paź 13:10
Jerzy:
No ... teraz to co innego.
17 paź 13:11
miro1211: wyszedl mi z tego −cos(x), gdy x=π24 to mam to liczyc jako 1802 podzielic na 4 i dla
tego kata liczyc
wartosc cosinusa?
17 paź 13:15
Jerzy:
Jak Ci mógł wyjść − cosx ?
17 paź 13:17
17 paź 13:17
miro1211: Podstawilem za pierwiastek z x − t i dx=2tdt, t mi sie skrocilo i zostalo 2∫sinxdx=−2cosx
17 paź 13:23
Jerzy:
Miałeś 2∫sintdt = − cost + C = − cos(√x) + C ... przecież wracasz do zmiennej wyjściowej !
17 paź 13:26
miro1211: aaa, dziekuje za pomoc
17 paź 13:32