matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód
x:
Czy to poprawny dowód na to, że ilość elementów w warstwie gH jest równa ilości elementów z podgrupy H (z grupy G)? Ze względu na równoliczność warstw
|G|
|gH| =
|G:H|
z twierdzenia Lagrange’a |G| = |G:H| * |H|, więc
|G|
|H| =
|G:H|
zatem |gH| = |H|
17 paź 12:43