Opisz, oznacz na płaszczyźnie zbiór A liczb zespolonych spełn. warunek
SEKS INSTRUKTOR: Liczby zespolone
Opisz oraz oznacz na płaszczyźnie zbiór A liczb zespolonych z spełniających warunek
Re(−2iz+4)≥0
Wykonałem to w ten sposób
Re(x+yi)i +4 ≥ 0
xi−y+4≥0
pozbywam się części urojonej
−y≥−4
y≤4
Jednak podejrzewam, że coś jest nie tak, bo odpowiedź jest inna. Jak to powinienem rozwiązać
poprawnie?
17 paź 12:16
kochanus_niepospolitus:
Re(x + iy) = x
Im( x+iy) = y
Re(z) = 'część rzeczywista liczby 'z' '
Im(z) = 'część urojona liczby 'z' '
17 paź 12:18
kochanus_niepospolitus:
więc ... jest prawie dobrze:
Re(−2iz + 4) = 2y + 4 ≥ 0 ⇔ y ≥ −2
17 paź 12:20
SEKS INSTRUKTOR: czyli Re(−2iz+4)≥0
⇒ 4≥0 ?
a co zrobić z tym tajemniczym "z" ?
17 paź 12:21
SEKS INSTRUKTOR: dobra, ogarnąłem co zrobilem nie tak

Dzięki
17 paź 12:23
SEKS INSTRUKTOR: A pomógłbyś z przykładem
Im (β −i) = Im((2−1)z+1)
β= liczba sprzężona do z (zapis jako z z kreseczką u góry − nie wiem jak to wklepać na
klawiaturze)
17 paź 12:29
Jerzy:
Im(x − yi − i) = Im[x +(−1 −y)i] = −1 − y
Im[(2 − 1)z + 1] = Im(z + 1) = Im(x + yi + 1) = y
| | 1 | |
Czyli: y = −1 − y ⇔ 2y = − 1 ⇔ y = − |
| |
| | 2 | |
17 paź 12:33
Jerzy:
Sprawdź, czy tam jest na pewno (2 −1)z + 1 ?
17 paź 12:34
SEKS INSTRUKTOR: Dzieki!
Nie wiedziałem jak zapisac liczbę sprzężoną, a to takie proste x−yi
17 paź 12:36
SEKS INSTRUKTOR: przepraszam, (2−i) miało być
17 paź 12:36
Jerzy:
Sprawdź, to co Ci napisałem.
17 paź 12:36
Jerzy:
No właśnie, czyli
Im[(2 − i)z + 1] = Im[(2 − i)(x + yi) + 1] = Im(2x + 2yi − ix +y) = Im[2x + y + (2y − x)i] = 2y
− x
17 paź 12:38
SEKS INSTRUKTOR: doszedłem z prawej strony do
Im(2x+(2y−x+1)i −y), czyli teraz jak? po prostu to co jest przy i czyli 2y−x+1?
17 paź 12:39
SEKS INSTRUKTOR: jestem ułomny...
przepraszam za błąd ale tam było Im((2−i)z +i)
17 paź 12:40
PW: z̅ − ta kreseczka nad "z" to znak "Combining Overline".
Korzystając z programu Charmap (Tablica znaków) można go ściągnąć na zasadzie "kopiuj−wklej" z
zestawu czcionki Microsoft Sans Serif , którego używa ten edytor.
17 paź 12:41
SEKS INSTRUKTOR:
17 paź 12:42
SEKS INSTRUKTOR: dzięki PW
17 paź 12:43
Jerzy:
Na forum przyjęło sie pisać: z*
17 paź 12:44
Jerzy:
Im masz dobrze.
17 paź 12:45
SEKS INSTRUKTOR: super
a pomógłbyś mi z
|iz+2| = |iz−2i|
rozpisałem to tak
√i2z2 +4)= √i2z2+4i2
i mogę podnieść do kwadratu?
wtedy by było
4=4i2
i2=1 ⇒ (x+yi)(x+yi)=1
czyli x2+2xyi + y2i2 =1
i co z tym dalej? już się pogubiłem
17 paź 12:53
SEKS INSTRUKTOR: nie no, bo wyszło mi, że 1=−1 jakby nie patrzeć czyli nie do końca
17 paź 13:01