17 paź 12:09
sgha: to*
17 paź 12:11
Jerzy:
Tak. Trzeba znać funkcje trygonometryczne kątów : 0,30,60,90 na pamięć.
17 paź 12:13
sgha: A czy mogłabym prosić o napisanie jakie są funkcje dla tych kątów? NIe bardzo rozumiem jak na
to patrzeć, z tabelki wiem jakie są funkcje dla kątów 0,30,60,90, ale nie rozumiem skąd wzięło
się to π/6 :x
17 paź 12:19
sgha: aaa już rozumiem
17 paź 12:20
sgha: Przeprasza za zamieszanie, nie wiem jak mogłam nie wiedzieć o co chodzi
17 paź 12:20
Jerzy:
π = 180
0
| | 1 | |
π/6 = 1800/6 = 300 , a sin300 = |
| , stąd pojawiło sie π/6 w tym zadaniu |
| | 2 | |
17 paź 12:21