geometria różniczkowa
sss: Napisać równanie parametryczne okręgu x2+y2−2ax=0 przyjmując jako parametr kąt α między
prostą przechodzącą przez początek układu a osią ox
17 paź 10:57
jc:
t = tg α
y = tx
x
2+y
2−2ax=0
x
2+t
2x
2−2atx=0
(1+t
2) x
2 − 2atx = 0
x = 0 lub x=2at/(1+t
2)
| | 2at | |
t → (x,y) = |
| (1,t) |
| | 1+t2 | |
17 paź 11:05
sss: ale parametrem musi być α, a nie t
17 paź 11:08
5-latek: No to przecztaj to rozwiazanie jeszcze raz ale ze zrozumiem (zwlascza sam poczatek
17 paź 11:22
sss: aaaa już kumam dziena
17 paź 11:52