Indukcja matematyczna
5-latek: Sa trudne

.
Nierownosci do udowodnienia metoda indukcji matematycznej .O ile rownania (tez moga byc
porabane) sa prostszse to nirownosci juz nie
mam taki przyklad w ksiazce
Udowodnij nierownosc
2n<2
n−1 dla n≥3
Dla n
0=3 mamy 2*3=6 i 2
3−1=7 wiec nierownosc jest prawdziwa
Jesli dla pewnej liczby naturalne n
1 ≥3 jest 2n
1<2
n1−1 to
2(n
1+1)= 2n
1+2<2
n1−1+2(dotad rozumiem chociaz powienbyl zapisac to
<2
n1+1<2
n1−1+2
dalej jest
<2
n1−1 +2
n1= 2*2
n1+1−1
Gdzies musial wykorzysatc zalozenie indukcyjne ?
17 paź 09:40
kochanus_niepospolitus:
2) n=k
2k < 2k − 1
3) n=k+1
2(k+1) = 2k + 2 < // z (2) // < 2k −1 + 2 = 2k +2 − 1 < 2k + 2k − 1 = 2*2k − 1 = 2k+1−1
c.n.w.
17 paź 09:54
5-latek: Witam i dzieki

zaraz to sobie przetrawie
17 paź 09:58
Jerzy:
Niech: k ≥ 3
Musimy pokazać,że:
2(k+1) < 2k+1 − 1
2(k+1) = 2k + 2 < 2k − 1 + 2 ( i to rozumiesz )
teraz przekształcamy prawastronę: 2k − 1 + 2 = 2*2k − 1 = 2k+1 − 1,
czyli ostatecznie: 2(k+1) < 2k+1 − 1 cnw.
17 paź 10:00
5-latek: Czesc

Pewnie nalezalo
17 paź 10:04
Jerzy:
Przedostatnia linijka miało być: 2k − 1 + 2 < 2k + 2k − 1 = 2*2k − 1 = 2k+1 − 1
17 paź 10:06