dzialania
mat: Czy ponizsze dzialania maja elementy neutralne na podanych zbiorach?
1) A=N={0,1,2,3,4,...}; a*b=NWD(a,b) oraz a*b=NWW(a,b)
2) A=N+={1,2,3,...}; a*b=NWD(a,b) oraz a*b=NWW(a,b)
3) A=Calkowite bez zera={..,−2,−1,1,2,...}; a*b=NWD(a,b) oraz a*b=NWW(a,b)
4) A={4,5,6}; a*b=NWD(a,b) oraz a*b=NWW(a,b)
17 paź 01:17
Mac Donald: NWD(0, 0)=?
17 paź 08:34
mat: Od poczatku.
Czy ponizsze dzialania maja elementy neutralne na podanych zbiorach?
1) A=N+={1,2,3,...}; a*b=NWD(a,b) oraz a*b=NWW(a,b)
2) A=Calkowite bez zera={..,−2,−1,1,2,...}; a*b=NWD(a,b)
3)A={4,5,6}; a*b=NWD(a,b) oraz a*b=NWW(a,b)
17 paź 09:14
Blee:
1) NWD(a,b) nie ... poniewaz nie takiej liczby ktora byla zlozona z iloczynu wszystkich
pozostalych liczb naturalnych
NWW(a,b) tak ... a=1 jest elementem neutralnym
17 paź 10:18
Blee:
2)
NWD nie ... argumentacja jak wyzej
NWW odnosi sie (chyba) tylko do liczb naturalnych
3)
NWD nie bo ... argumentacja jak wyzej
NWW nie
Dodatkowo a*b nie bedzie nalezal do zbioru A
17 paź 10:22