matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica w punkcie
gość:
wyznacz granicę
x
2
1
lim
x−>1
[
+
]
x−1
1−x
pomocy
17 paź 00:37
3Silnia&6:
x
2
x
2
x
2
−1
(x−1)(x+1)
+ {1}{1−x} =
− {1}{x−1} =
=
= x+1 → 2
x−1
x−1
x−1
x−1
17 paź 02:27
3Silnia&6:
1
{1}{1−x} =
1−x
17 paź 02:27