Pomocy
nieogarniam: Dla jakich wartości parametru p równanie x3−(p+1)+px=0 ma trzy różne pierwiastki, przy czym
jeden z nich jest średnia arytmetyczna dwóch pozostałych?
17 paź 00:23
nieogarniam: W równaniu powinno być x3−(p+1)x2 +px
17 paź 00:24
3Silnia&6: Wylaczajac x otrzyumujemy x(x
2−(p+1)x+p)
pierwszym pierwiastekiem jest x
0 = 0, kolejne dwa wyznaczamy z rownania kwadratowego
Δ = (p+1)
2 − 4p = (p
2 +2p +1) − 4p = p
2 − 2p + 1 = (p−1)
2 →
√Δ = p−1
Rozne pierwiastki, a jeden z nich jest srednia arytmertczna pozostalych
2x
0 = x
1 + x
2 0 = 1 + p p = −1
2x
1 = x
0 + x
2 ⇔ 2 = 0 + p ⇔ p = 2
2x
2 = x
0 + x
1 2p =0 + 1 p = 1/2
odp. dla p ∊ { −1, 0.5, 2 }
17 paź 02:53
nieogarniam: Bardzo dziękuję!
17 paź 09:01
PW: Jeżeli Δ=(p−1)2, to √Δ=|p−1|. Wyliczenia x1 i x2 nie będą takie proste.
17 paź 11:47
Jerzy:
Witaj
PW 
Trafna uwaga. Ponadto dla p = 0 , mamy tylko dwa pierwiastki.
17 paź 11:51
5-latek: Witaj
PW 
Takie bylo tez rozwiazanie na www. zadania info.pl
17 paź 11:53
kochanus_niepospolitus:
co prawda w samym rozwiązaniu z 02:53 jest nieprawidłowe uproszczenie, które PW wytknął,
ale dla
√Δ = 1 − p (czyli p<1)
czyli dokładnie takie same pierwiastki (tylko w innej kolejności).
17 paź 12:06
PW: Jasne, ale obie możliwości p>1 i p<1 muszą być rozpatrzone, inaczej mamy dobrą odpowiedź
uzyskaną na podstawie błędnego rozumowania
17 paź 12:23
3Silnia&6:
| | −b ± √Δ | |
zamiast pisac x1,x2, moge napisac x = |
| ,wiec jaki jest sens rozpatrywania p>1 |
| | 2a | |
czy p<1
17 paź 13:46
PW: Napisałeś, że
Δ=(p−1)2 → √Δ=p−1,
a to nie jest prawda (prawda tylko dla p>1, a o p<1 nic nie piszesz). Tym dziwniejsze jest, że
spokojnie przyjmujesz p=−1 jako jedno z rozwiązań.
17 paź 15:29
3Silnia&6: Ogolnie nic sie nie stanie jak wezme p=−1 (ogolnie p<1), bo wtedy drugi pierwiastek bedzie x=1
Z delta rzeczywiscie nie wypada pozbywac sie tej wartosci bezwzglednej, ale mysle, ze odpowiedz
√Δ = |p−1| ⇒ x
1 =p, x
2 = 1 powinno sie dostac max pkt. Moze ktos z was naucza w szkole i
zna wymagania kluczowych rozwiazan ?
17 paź 16:13