pomoc w trygonometrii
satya: mam takie dwa zadania, które nie bardzo wiem, jak zrobić. pomożecie? będę wdzięczna

1) tg
2x=1
| | π | |
wiadomo że tgx=1 dla x= |
|
|
| | 4 | |
| | π | |
czyli przy tgx=1 x= |
| + kπ
|
| | 4 | |
a jak z kwadratem? najpierw trzeba spierwiastkować, jak to poprzekształcać,
| | π | |
nie mam pojęcia dlaczego w odpowiedziach jest x= π4 + k |
|
|
| | 2 | |
2) i jeszcze takie jedno zadanie, nie wiem czy jest po prostu błąd w druku czy coś...
Podaj odpowiednie założenia i sprawdź, czy tożsamością jest równość:
sin
α + sin
2αcos
2α + cos
4α = 1
bo w odpowiedziach pisze ze jest, dla każdej miary kąta α. Ale dlaczego?