matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek
Metin:
Promień podstawy stożka ma długość 3r. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym . Oblicz objętość stożka.
29 sty 01:12
gabi:
ΔBOC jest równoramiennym trójkątem prostokątnym zatem: H= 3r i R −−− dł. podstawy stożka R= 3r
1
1
V=
πR
2
*H=
π9r
2
*3r= 9πr
3
[ j
3
]
3
3
29 sty 01:39