układ
Metin: Dla jakich m∊R punkt przecięcia prostych danych równaniami 2x−3my=5m i x+2y=5 należy do
trzeciej ćwiartki układu współrzędnych?
29 sty 00:03
Anna: pomagam
29 sty 00:07
Anna:
Punkt przecięcia prostych wyznaczamy rozwiązując układ równań:
2x−3my = 5m
x + 2y = 5 /*(−2)
2x−3my = 5m
−2x −4y = −10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3my−4y = 5m−10
| | 5m−10 | | 10−5m | |
y(−3m−4) = 5m−10 ⇒y = |
| = |
| |
| | −3m−4 | | 3m+4 | |
x = 5 − 2y
| | 10−5m | | 20−10m | | 5(3m+4)−20+10m | |
x = 5 − 2* |
| = 5− |
| = |
| = |
| | 3m+4 | | 3m+4 | | 3m+4 | |
| | 15m+20−20+10m | | 25m | |
= |
| = |
| |
| | 3m+4 | | 3m+4 | |
(x,y) ∊ III ćwiartki, tzn. x<0 i y<0.
25m(3m+4) < 0
I I
| | 4 | | 4 | |
m=0 m=− |
| ⇒ m∊ (− |
| , 0) |
| | 3 | | 3 | |
(10−5m)(3m+4) < 0
2(2−m)(3m+4) < 0
I I
| | 4 | | 4 | |
m=2 m=− |
| ⇒ m∊ (−∞, − |
| ) ∪ (2,∞) |
| | 3 | | 3 | |
x<0 i y<0 ⇔
m∊∅
29 sty 00:33
artur: Anna, dlaczego
| 25m | |
| < 0 = 25m(3m+4) < 0  |
| 3m+4 | |
Zawsze tak jest
29 sty 00:39
Anna: Tak, zawsze. Tak doprowadzoną nierówność wymierną zamienia się z ilorazu na iloczyn licznika
przez mianownik i wyznacza się miejsca zerowe z każdego czynnika.
29 sty 00:44
artur: wiesz moze gdzie mozna o tym poczytac ? jak to temat jest ?
29 sty 00:46
Anna: Temat: rozwiązywanie nierówności wymiernych.
Jeśli chcesz, to napiszę Ci stałe kolejne czynności.
29 sty 00:49
artur: jak mozesz to poprosze
29 sty 00:50
Julek:
Artur: chodzi oto, że przy nierównościach mnożąc bądź dzieląc przez liczbę ujemną zmieniasz
znak na przeciwny np.
x > −5
Dlatego przy takiej nierówności, gdzie w ułamku masz liczbę niewiadomą (ujemna, czy dodatnia),
mnożysz przez jej kwadrat (wtedy jesteś pewny, że to liczba dodatni)
25m(3m+4) < 0
29 sty 01:06
Julek:
sprecyzuję pierwszy akapit :
chodzi oto, że przy nierównościach mnożąc bądź dzieląc przez liczbę ujemną zmieniasz
znak nierówności na przeciwny np.
29 sty 01:07
Anna: 1) Wyrażenia przenosimy na lewą stronę nierówności. (po prawej stronie musi być zero).
2) Lewą stronę doprowadzamy do postaci jednego ułamka (sprowadzamy do wspólnego mianownika).
Jeśli potrzeba, to najpierw mianowniki rozkładamy na najprostsze czynniki.
W tym miejscu należy wyznaczyć dziedzinę.
3) Ułamek zamieniamy na iloczyn licznika przez mianownik.
4) Wyznaczamy miejsca zerowe z każdego czynnika (przyrównujemy je do zera).
5) Umieszczamy miejsca zerowe na osi liczbowej we właściwej kolejności i zaznaczamy kółeczka
puste lub pełne zależnie od znaku nierówności.
6) Szkicujemy wykres ( tzw. "wężyk") zaczynając zawsze od strony prawej i :
− od góry − gdy współczynnik przy najwyższej potędze x jest >0,
− od dołu − gdy współczynnik przy najwyższej potędze x jest < 0.
7) Z wykresu odczytujemy rozwiązanie, tzn. przedziały zgodne ze znakiem nierówności.
Czy to Ci wystarczy? Mam nadzieję, że powinno pomóc. Powodzenia

!
29 sty 01:15
29 sty 01:35
Julek: Dobranoc Anno
29 sty 01:40