Narysuj wykres funkcji y=8*2^x
Marek: Witam znam funkcje wykładnicze ale mam problem w zadaniach gdzie dodaję wykładniki i w
potędzemam x oraz jakąś liczbę oto zadanie : y=8*2x =?
przekształcam : 23*2x=
i otrzymuję wynik 2x+3 (Uwaga x+3 jest razem w potędze a nie x w potędze + 3 bo wtedy
podstawiałbym pod x a potem musiałbym przesunąć wykres o trzy ale nie mam jak zapisać na
klawiaturze aby dobrze wyświetlało), i moje pytanie chcę podstawiać −3 do 3 pod x w tabelkę
ale nie rozumiem co z tym +3 w potędze
15 paź 22:13
5-latek: y= 8*2x= 23*2x = 2x+3
postawiam np x=2
y= 22+3= 25=32
15 paź 22:16
Marek: dzięki jesteś the best co ja bym bez ciebie zrobił
15 paź 22:23
Marek: a np. jak podstawię −1 to będzie 2−1+3= 22=4?
15 paź 22:26
5-latek: tak
15 paź 22:28
Marek: dzięki
15 paź 22:33