inwersja funkcji
stefanek331: Ostentacyjne wołanie o pomoc!
czy inwersją funkcji:
g(x)=11+f(x) będzie funkcja h(x)= 1f(x) −1?
W zadaniu nie mam podanej konkretnej funkcji więc nie wiem jak mogę to zrobić standardowym
sposobem algebraicznym. Podane jest ze f(x) to bijekcja o inwersji f−1.
nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać więc po prostu zastąpiłem f(x) x−em i stąd to
h(x),
pomocy!
15 paź 22:05
Adamm: f(x)=y
| | 1 | | 1−g(x) | |
g(x)= |
| ⇒ |
| =y |
| | 1+y | | g(x) | |
15 paź 22:13
stefanek331: dziekuje!
15 paź 22:17