Rozwiązanie nierówności
Sylwia:
Mi wychodzi, że x>8 lub −1>x>2, a w odpowiedziach jest −1<x<2. Mógłby ktoś to rozpisać abym
zobaczyła w którym momencie popełniłam błąd
15 paź 22:02
5-latek: A nie mozesz rozpisac Ty i zobaczy sie gdzie robisz blad ?
15 paź 22:04
Sylwia: potem mnoże razy mianownik i mam
(x − 8)( x
2−x−2)>0
oba nawiasy rozpisuje osobno no i w drugim obliczam miejsca zerowe − x1= −1 x2=2
rysuje sobie parabole z ramionami do góry (a>0) i zaznaczam fragmenty większe od 0 i wychodzi z
tego, że −1<x<2
15 paź 22:10
'Leszek: Masz trzy miejsca zerowe x= −1 , x= 2 , x = 8 , oznacz je na osi liczbowej i narysuj " wezyk"
bedziesz miala przedzialy .
15 paź 22:14