asd
dudek: x=Rsinωt + ωRt
| | dx | |
dlaczego |
| = Rcosωt + ωR |
| | dt | |
dokladnie to chodzi o pierwszy człon bo w drugim spodziewalem sie takiego czegos jak zwykle w
pochodnych
rozumiem ze (sinω)'=cosω (ale dlaczego tutaj to rozniczkuje skoro to funkcja od t

)
i dlaczego t zostaje? prosze o objasnienie ew. podanie jakiegos wzoru którego pewnie nie znam,
a który to wyjasnia.
z góry dzieki
15 paź 21:47
Adamm: (Rsinωt)'=Rωcosωt
15 paź 21:50
Jerzy:
X' = Rwcoswt + Rw
to jest poprawna pochodna.
15 paź 21:51
dudek: Tak przepraszam źle przepisalem, ale dlaczego tak jest?
15 paź 21:55
'Leszek: A jak obliczysz pochodna : f(x) = sin(3x) ? ?
15 paź 21:56
Adamm: (Rsinωt)'=R*(sinωt)'=R*cosωt*(ωt)'=Rωcosωt
którego kroku dokładnie nie rozumiesz
15 paź 21:57
dudek: Rozumiem juz ze liczy sie je jako pochodne funkcji zlozonych?
ale trudno mi dostrzec w Rsinωt "wielokrotnie"

zlozona funkcje musze to jakos
przeanalizowac, ale dzieki za wyjasnienie
15 paź 22:05
Adamm: Rsiny
y=ωt
powiedziałbym że złożona tylko raz
15 paź 22:07
dudek: dzieki, juz mi sie w miare rozjasnilo
15 paź 22:14