statystyka
gość: Rozpatrzmy dane: x1, x2,...,xn o średniej arytmetycznej x, medianie M, dominancie D i
odchyleniu standardowym δ. Wyznacz średnią arytmetyczną, medianę, dominantę i odchylenie
standardowe danych:
a) x1 + 2, x2 + 2,...,xn + 2
b) 2x1, 2x2,...,2xn
15 paź 21:32
kochanus_niepospolitus:
i w czym problem masz

Rozumiesz pojęcia: średnia arytmetyczna, mediana, dominanta i odchylenie standardowe
15 paź 21:49
gość: nie wiem, jak to zapisać
15 paź 21:49
Adamm: | | x1+2+x2+2+...+xn+2 | |
średnia: |
| =x+2 |
| | n | |
mediana: M+2
dominanta: D+2
| | (x1+2−(x+2))2+(x2+2−(x+2))2+...+(xn+2−(x+2))2 | |
odchylenie: √ |
| =δ |
| | n | |
| | 2x1+...+2xn | |
średnia: |
| =2x |
| | n | |
mediana: 2M
dominanta: 2D
| | (2x1−2x)2+...+(2xn−2x)2 | |
odchylenie: √ |
| =2δ |
| | n | |
15 paź 21:55