zad
matthew:

mam takie zadanie:
| | 1 | |
Narysuj wykres funkcji f(x) = ( |
| )x+|x| i na podstawie wykresu określ liczbę rozwiązań |
| | 3 | |
równania f(x) = m, w zależności od parametru m.
Nie wiem czy rysunek jest dobrze wykonany...
"m" ma jedna rozwiazanie, gdy m>0
"m" nie ma rozwiazań, gdy m<0
Proszę o pomoc
Dziekuje
28 sty 23:46
Bogdan:
Rysunek i rozwiązanie nie jest poprawne, rozpatrz przypadki; x < 0, x ≥ 0.
28 sty 23:55
matthew:

nie wiem....
| | 1 | |
dla x <0 f(x) = ( |
| )−x−x = 32x ? − kolor zielony |
| | 3 | |
| | 1 | |
dla x ≥ 0 f(x) = ( |
| )2x ? |
| | 3 | |
dla m (0,1) ∪ (1, +
∞) dwa rozwiazania
dla m = 1 jedno rozwiazanie
dla m ≤ 0 brak rozwiazań
bardzo prosze o sprawdzenie...
29 sty 00:06
matthew: prosze o pomoc...
29 sty 00:14
Bogdan:
| | 1 | |
Dla x < 0: f(x) = ( |
| )x − x = 1 |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Dla x ≥ 0: f(x) = ( |
| )x + x = ( |
| )2x |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 00:24
matthew: No wlasnie zastanawialem sie nad ta jedynką... ale w takim razie jak mam narysowac jego wykres?
A czy odpowiedzi dla parametru m sformulowalem dobre...?
Dziekuje za odpowiedz
29 sty 00:26
matthew: Tzn. ze rysuje wykres tylko funkcji dla ktorej x ≥ 0?
29 sty 00:31
matthew: mam jeszcze takie zadanie:
| | tgx | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| dla x∊<−π, π> |
| | |tgx| | |
a) zapisz wzór tej funkcji bez użycia wartości bezwzględnej
b) Naraysuj wykres funkcji f
c) rozwiąż nierówność f(x) <0
29 sty 00:38
matthew: nie wiem czy dobrze, ale w punkcie a) bedzie chyba tak:
dla tgx < 0
dla tgx ≥ 0
Bardzo prosze o sprawdzenie
29 sty 00:40
Anna: Dobrze, tylko : dla tgx
> 0 ( mianownik nie może być zerem).
29 sty 00:47
matthew: Anna, a możesz sprawdzic to poprzednie zadanie...
wlasciwie tam trzeba narysowac juz tylko wykres ale nie jestem pewien jak... Bogdan napisal, ze
w pierwszym przypadku f(x) = 1 .. ale nie wiem jak przedstawic to na rysunku... prosze o pomoc
Dziekuje za odpowiedz
29 sty 00:49
matthew:

w punkcie b) bedzie tak?
kolor zielony f(x) = 1
kolor czerwony f(x) = −1
29 sty 00:54
Anna:

Wykresem jest linia ciągła.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29 sty 01:00
matthew: Dziekuje

A wiesz może jak zrobic trzeci podpunkt c) w ostatnim zadaniu?
29 sty 01:08
Anna: Robię Ci nowy wykres do zad. z tangensem, gdyż Twój jest niepoprawny.
29 sty 01:25
Anna:

| | π | | π | |
c) f(x) < 0 ⇔ x ∊ (− |
| , 0) ∪ ( |
| , π) |
| | 2 | | 2 | |
29 sty 01:31