matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji:
Lol:
1
1
lim(
−
)
x
√
x+1
x
x→0
15 paź 18:45
Mila:
przekształcenie:
1
1
1
1−
√
x+1
1+
√
x+1
*(
−1)=
*
*
=
x
√
x+1
x
√
x+1
1+
√
x+1
1
1−x−1
=
*
=
x
√
x+1
*(1+
√
x+1
)
−1
=
√
x+1
+x+1
Licz granicę
15 paź 19:27
Lol:
dzięki
15 paź 19:33
Mila:
15 paź 19:55