Działania na zbiorach
janek: Wykaż, że dla dowolnych zbiorów zachodzą równości:
a) A\[B\(C\D)]=(A\B)∪[(A∩C)\D]
b)Ax(B∩C)=(AxB)∩(AxC)
15 paź 18:23
janek: halo
15 paź 19:20
janek: :c
15 paź 21:29
5-latek: b) wynika bezposrednio z wlasnosci iloczynu kartezjanskiego
15 paź 21:34
Adamm: (a, b)∊Ax(B∩C) ⇔ a∊A ∧ b∊B∩C ⇔ a∊A ∧ b∊B ∧ b∊C ⇔ (a∊A ∧ b∊B) ∧ (a∊A ∧ b∊C) ⇔
⇔ (a, b)∊AxB ∧ (a, b)∊AxC ⇔ (a, b)∊(AxB)∩(AxC)
15 paź 21:36
Adamm: a)
A\[B\(C\D)]=A\[B\(C∩D')]=A\[B∩(C'∪D)]=A∩(B'∪(C∩D'))
(A\B)∪[(A∩C)\D]=(A∩B')∪(A∩C∩D')=A∩(B'∪(C∩D'))
równość zachodzi
15 paź 21:39
janek: Dzięki
15 paź 22:17