Rozkład na ułamki proste
Mariusz: Mam przykład (2x2+x+1)/(x2−1)(x+1) zamieniam mianownik na (x−1)(x+1)2 następnie zaczynam
rozkładać na ułamki proste A/(x+1)+(Bx+C)/(x+1)2+D/(x−1) po przyrównaniu i skróceniu (x+1)
otrzymuje A(x+1)(x−1)+(Bx+C)(x−1)(x+1)+D(x+1)2=2x2+x+1
powstają trzy równania
A+B+D=2
−B+C+2D=1
−A−C+D=1
Moje pytanie gdzie robię błąd powinno wyjść A=1 , B=−1 C=0 D=1 a nie wychodzi proszę o pomoc
15 paź 18:21
Adamm: | 2x2+x+1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x−1)(x+1)2 | | x−1 | | x+1 | | (x+1)2 | |
2x
2+x+1=A(x+1)
2+B(x
2−1)+C(x−1)
2x
2+x+1=Ax
2+2Ax+A+Bx
2−B+Cx−C
A+B=2
2A+C=1
A−B−C=1
A=1, B=1, C=−1
| 2x2+x+1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| − |
| |
| (x−1)(x+1)2 | | x−1 | | x+1 | | (x+1)2 | |
15 paź 19:37