Uniform continuous distribution - prawdopodobienstwo ze x<3. Ktos pomoze?
Natalia: Podana jest funkcja: f(x) = (x−1)/8, 1<x<5.
Ktora jest density function dla X.
a.) Graph the density function.
Narysuj wykres − narysowalam ladnie wykres funkcji liniowej f(x)=1/8x−1/8.
b.) Find the probability that X lies between 2 and 4.
Znajdz prawdopodobienstwo ze x lezy miedzy 2 a 4.
Jako, ze a=1, b=5, a pdf dla uniform distribution to f(x)=1/(b−a)=1/4
Jako prawdopodobienstwo to pole pod wykresem:
P(2<x<4)=(4−2)*1/4=1/2
Co zgadza sie z odpowiedziami.
c.) What is the probability that X is less than 3?
Prawdopodobienstwo ze X jest mniejsze niz 3.
Jak zabralam sie za ten podpunkt:
P(x<3)=P(1<x<3)=(3−1)*1/4=1/2
Natomiast w odpowiedziach jest napisane, ze wynik ma byc 1/4.
Ktos ma pomysl jak sie za to zabrac, co robie zle?
Moze trzeba przeksztalcic jakos poczatkowa funkcje?
Bede baardzo wdzieczna.
Pozdrawiam
15 paź 18:21
Natalia:

Tak mniej wiecej wyglada wykres (bez tego bochomaza od 5 − nie wyszlo mi cos)
15 paź 18:28
Adamm: b)
| | f(2)+f(4) | |
P(2<X<4)= |
| *(4−2)=1/2 |
| | 2 | |
c)
| | 1 | |
P(X<3)= |
| *(3−1)*f(3)=1/4 |
| | 2 | |
15 paź 19:43