Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego jeżeli wiadomo, że
Kasiaa005: Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego jeżeli wiadomo, że:
a) a1=4 a2=7
b) a5=0 a8=−12
Proszę pomocyyy, na poniedziałek
15 paź 17:50
yht:
a)
a1+r=a2
4+r=7
r=3
an=a1+(n−1)*r
an=4+(n−1)*3
an=4+3n−3
an=3n+1
b)
a5+3r=a8
0+3r=−12
3r=−12
r=−4
a1+7r=a8
a1+7*(−4)=−12
a1−28=−12
a1=−12+28
a1=16
an=a1+(n−1)*r
an=16+(n−1)*(−4)
an=16−4n+4
an=−4n+20
15 paź 17:53
Blee:
an − am = r*(n−m)
Zapamietaj ten wzor. Za jego pomoca wyznaczysz 'r' majac dwa dowolne wyrazy ciagu.
Nastepnie:
an = a1 + (n−1)r −−− wzor ten wynika z wczesniejszego.
Posluzysz sie nim do wyznaczenia a1 w drugim podpunkcie.
Jest to tez wzor oglonym na n'ty wyraz ciagu arytmetycznego.
15 paź 17:53