Szeregi liczbowe
Omikron:
Zbadaj zbieżność szeregów:
| | π | |
a) ∑(od n=1 do ∞) 2nsin |
| |
| | 3n | |
| | n2+1 | |
b) ∑(od n=1 do ∞) ln |
| |
| | n2 | |
Witam, zaczynam swoją przygodę z szeregami, przydałyby mi się jakieś wskazówki do tych
przykładów.
15 paź 17:30
mat: | | 2 | |
|2nsin(π/3n)|≤π*( |
| )n, zbieżny |
| | 3 | |
15 paź 17:36
mat: | | n2+1 | | 1 | | 1 | |
|ln |
| |=|ln(1+ |
| )|≤ |
| zbiezny |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
15 paź 17:38
mat: wykrzystalem |sinx|≤x oraz |ln(1+x)|≤x które są spełnione w tym przypadku
15 paź 17:39
mat: | | 2 | |
∑( |
| )n zbiezny bo to szereg geometryczny |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| zbiezny, ogolnie ∑ |
| jest zbiezny, gdy k>1 |
| | n2 | | nk | |
15 paź 17:40
'Leszek: | | n2 +1 | | n2 +1 | |
lim ln ( |
| ) → 0 , bo lim |
| → 1 |
| | n2 | | n2 | |
Wniosek ?
15 paź 17:41
Omikron: Nie znałem tych własności, dziękuję.
15 paź 17:42
Omikron: 'Leszek, wynika z tego, że warunek konieczny jest spełniony, ale z tego co wiem nie gwarantuje
to zbieżności.
15 paź 17:43
'Leszek: Tak ale @mat pokazal z kryterium porownawczego (17,38) wiec te wskazow dla ucznia
(studenta) uzupelniaja sie .
15 paź 17:52
Omikron: Ok, dziękuję wam za pomoc
15 paź 17:53
Blee:
Leszek .. i co z tego ze ln −> 0

? Ciag 1/n takze dazy do 0 ale to nie oznacza ze szereg
jest zbiezny
15 paź 17:57
'Leszek: Szanowny kolego @Blee , prosze przeczytaj calosc wskazowek (moja 17.52) i inne .
15 paź 18:01
Omikron: Jeszcze mam takie dwa szeregi:
| | 1 | |
1) ∑(od n=1 do ∞) √n*sin2 |
| |
| | n | |
22 paź 13:35
Omikron: Up
22 paź 17:10
Omikron:
22 paź 19:32
jc: x ≥ 0, sin x ≤ x
sin 1/n ≤ 1/n
0 ≤ √n sin(1/n) ≤ √n/n2 = 1/n3/2
−−−
Szereg ∑√n sin(1/n) jest zbieżny, bo 0 ≤ √n sin(1/n) ≤ 1/n3/2
i szereg ∑1/n3/2 jest zbieżny.
Ostatni szereg też jest zbieżny.
x >0, tg x ≥ x, tg 1/√n ≥ 1/√n.
sin2(1/n) / (tg 1/√n) < 1/n3/2.
22 paź 19:46
Adamm: no i komentarz dla ciebie
22 paź 19:46
Omikron: Ok, czyli wszystko na tych zależnościach się opiera. Dziękuję za pomoc!
22 paź 20:35