złozenia funkcji
Gość1: Dane są funkcje f i g określone wzorami
a)f(x)=sinx , g(x)=cosx
b)f(x)=cosx , g(x)=x+1
c)f(x)=√x , g(x)=2x+1
zbadać czy istnieją złożenia f(g(x)) i g(f(x))
a) f(g(x))=cosx
g(f(g))=sinx
b)f(g(x))=(x+1)
g(f(x))=cosx+1
c) (2x+1)1/2=f(g(x))
g(f(x))=√x+1
dobrze?
15 paź 16:46
'Leszek: a)
f(g(x)) = sin(cos x) , jest to funkcja od funkcji , czyli argumentem funkcji f(g(x)) jest inna
funkcja w tym przypadku g(x)
g(f(x)) = cos(sin x)
i.t.d ........
15 paź 16:52
Gość1: czyli poprawka
b) f(g(x))=cos(x+1)
g(f(x))=(cosx)+1
c)g(f(x))=
√x+ 1
15 paź 17:04
'Leszek: b) zrobiles dobrze ,ale c) zle popraw !
15 paź 17:13
Gość1: nie wiem jak zrobić c)
15 paź 17:26
'Leszek: c) f(g(x)) = √2x + 1
g(f(x)) = 2√x + 1
15 paź 17:30
Gość1: dzięki
15 paź 17:32