Obliczyć granicę
xyz: an=√n2+2+√n
15 paź 16:34
Adamm: ∞
15 paź 16:36
iteRacj@: przy n→∞ granica wynosi +∞
15 paź 16:36
xyz: chodzi o to że √n2+2 i √n dążą do +∞ wiec razem też dają +∞ dobrze rozumiem?
15 paź 16:43
iteRacj@: tak, ich suma dąży do ∞
15 paź 16:45
'Leszek: Tak : ∞ + ∞ = ∞ , natomiast : ∞ − ∞ = a , a ε R
15 paź 16:46
15 paź 16:47
xyz: to co należy zrobić w takim przypadku: an=√n2+2n −n Odpowiedź to:1
15 paź 16:48
xyz: już nieważne sam na to wpadłem
15 paź 16:54
'Leszek: Pomnozyc i podzielic przez tzw. wyrazenie sprzezone czyli przez : √n2 +2 n + √n
15 paź 16:55