geometria różniczkowa
sss: napisz równania parametryczne okręgu x2+y2=a2 przyjmując za parametr t współczynnik
kierunkowy cięciwy okręgu przechodzącej przez punkt (−a,0)
15 paź 16:12
Adamm: trochę za mało danych o tej cięciwie
15 paź 16:18
sss: to cała treść zadania z książki elementy geometrii różniczkowej z zadaniami Gdowskiego
15 paź 16:33
sss: mam tez odpowiedz ale kompletnie nie wiem skąd to się bierze
15 paź 16:34
Adamm: słuchaj
wiemy tylko że to cięciwa i ma jeden punkt wspólny z tym okręgiem
tak naprawdę nic nie wiemy, jest mnóstwo takich cięciw
15 paź 16:37
sss: no właśnie wiem brakuje drugiego punktu przecięcia
15 paź 16:40
sss: w odpowiedziach jest x= a(1−t2)/1+t2 i y=2at/1+t2
15 paź 16:41
Adamm:

y=t(a+x)=U{2at{t
2+1}
nie zrozumiałem treści
15 paź 17:00
15 paź 17:00
sss: nie rozumiem czemu t=y/a+x pomożesz?
15 paź 18:39
Adamm: t to Δy/Δx
Δy to y−0=y
Δx to x−(−a)=x+a
15 paź 19:32
sss: dzięki !
17 paź 09:54