n
venomancer: witam
Wykaż, że
3√ 20 + 14√2 +
3√ 20 − 14√2 należy do liczb naturalnych
oznaczyłem to jako x i podniosłem do 3 potęgi ale pod tymi ułamkami wychodzi coś dziwnego
15 paź 15:52
Adamm: a=3√20+14√2, b=3√20−14√2
bardzo dobrze zrobiłeś
(a+b)3=a3+b3+3(a+b)ab
a3+b3=40
ab=2
x=a+b
x3=40+6x
x3−6x−40=0
(x−4)(x2+4x+10)=0
x=4∊ℕ (x2+4x+10=0 nie ma rozwiązań rzeczywistych)
15 paź 15:59
venomancer: Dziękuję bardzo, fajny i szybki sposób, pozwolił uniknąć tego wymnażania pod pierwiastkami,
gdzie się pomyliłem

*przepraszam za błąd w pierwszym poście − miało być pierwiastkami zamiast ułamkami
15 paź 16:07
Adamm: bolą cię zęby?
15 paź 16:07
venomancer: co?
15 paź 17:04
PW: Można to zadanie rozwiązać inaczej:
20+14√2 = (2+√2)3
(niektórzy "widzą to w rozumie", a kto nie wierzy, niech przeliczy).
Podobnie
20−14√2 = (2−√2)3,
a więc badana liczba jest równa
3√(2+√2)3 + 3√(2−√2)3 = 2+√2+2−√2 = 4.
16 paź 16:08