Równanie z parametrem
Patrycja: Dane jest równanie |mx| + |m| = 4 z niewiadomą x.
a) Rozwiąż równanie dla m = 2
b) Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania?
Z podpunktem a) sobie poradziłam ( x∊{−1;1} ) za to mam ogromny problem z podpunktem b)...
zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Mógłby ktoś pomóc i wytłumaczyć?
15 paź 15:49
Adamm: a)
|m|(|x|+1)=4
| | 4−|m| | |
m=0 (wtedy mamy sprzeczność) lub |x|= |
| |
| | |m| | |
m=2 to
|x|=1
x=1 lub x=−1
b)
4≥|m|
2≥m≥−2
odp. równanie ma rozwiązanie dla m∊<−2;0)∪(0;2>
15 paź 16:01
mat: weźmy m=4
4|x|+4=4 (x=0 jest rozwiązaniem)
15 paź 16:13
Adamm: 4≥|m|
4≥m≥−4
odp. m∊<−4; 0)∪(0; 4>
15 paź 16:15
mat: teraz tak
15 paź 16:15