Układ równań z parametrem k
Chalwa: Dany jest układ równań
2x − y = k − 1
−x + y = 2 − k
wyznacz rozwiązanie (x,y) układu w zależności od parametru k. Dla jakich wartości parametru k
pkt
P=(x,y) należy do prostej o równaniu 2x−3y−3=0
(Potrafię wyznaczyć x i y oraz k. Potrafię również wyznaczyć wzór na funkcję liniową i ją
narysować
ale nwm co dalej, proszę o pomoc

)
15 paź 15:40
iteRacj@: wyznacz x i y w zależności od k, i podaj co wyszło
15 paź 15:45
iteRacj@: otrzymasz współrzędne punktu P zapisane za pomocą parametru k
jak je wstawisz do równania podanej prostej, to wyliczysz k
15 paź 15:47
Chalwa: Dobra, no to x=1 y=3−k k=R ( w równaniu wyszło 0=0)
A prostą ze wzorem 2x−3y−3=0 przekształciłem na y=2/3 x −1
15 paź 15:50
Chalwa: I co dalej ?
15 paź 15:51
iteRacj@: wyliczenie x i y się zgadza, możesz to podstawić do wzoru 2x−3y−3=0 bez przekształcania do
postaci kierunkowej
15 paź 15:55
iteRacj@: | | 4 | |
wtedy k = |
| i to jest szukana wartości parametru k, dla której pkt P=(x,y) należy do |
| | 3 | |
prostej o równaniu 2x−3y−3=0
15 paź 15:56
Chalwa: Ok, dziękuję
15 paź 15:59
iteRacj@:
15 paź 15:59