Pomocy, koleżanka pyta
Rudy: pomocy jak to zacząć (√6−201/2 − √6+201/2) 2
15 paź 14:53
Rudy: podniesione do 1/2 są tylko dwudziestki w obu wyrażeniach, nie wiem czy to widac
15 paź 14:54
mat: (a−b)2=a2−2ab+b2 i tyle (√x)2=x
15 paź 14:56
Jerzy: (a − b)2 = a2 − 2ab + b2
15 paź 14:56
Rudy: Serio po protu wzorki skroconego mnozenia?
15 paź 14:57
mat: (6−√20)−2√6−√20√6+√20+(6+√20)
=(6−√20)−2√(6−√20)(6+√20)+(6+√20)
=12−2√(6−√20)(6+√20)
=12−2√36−20 // (a−b)(a+b)=a2−b2
=12−2√16
=12−2*4
=12−8
=4
15 paź 14:58
Rudy: Dzięki
15 paź 15:07
Mila:
6−√20=6−2√5=(1−√5)2
6+√20=(1+√5)2
(√(1−√5)2−√(1+√5)2)2=
=(|1−√5|−1−√5)2=(−2)2=4
15 paź 19:01