Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f
sfdsfdsfsdfsd: Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f(x)=
√1+x2+x
Mam problem ponieważ to co mi wyszło nie zgadza się z odpowiedziami

Najpierw liczę asymptoty pionowe, czyli wyznaczam dziedzinę funkcji.
Z: 1+x
2≥0
x
2≥−1
x≥
√−1 to jest sprzeczne więc D=R
Nie ma asymptot pionowych
Teraz poziome:
lim przy x→+
∞ √1+x2+x=lim 1
1/2+x+x=lim 1
1/2+2x=lim x
1x+
2xx=lim 2x=+
∞
lim przy x→−
∞ podobnie czyli lim przy x→−
∞ 2x=−
∞
więc nie ma asymptot poziomych, jednak w odpowiedziach napisali, że jest asymptota pozioma w −
∞
15 paź 14:53
jc:
asymptota w ∞: y=2x
asymptota w −∞: y=0
15 paź 14:59
sfdsfdsfsdfsd: Skoro asymptota w
∞: y=2x to nie ma asymptoty w
∞ bo x dąży do
∞ czyli byłoby
∞: y=
∞ a chyba asymptota nie może wynosić nieskończoność?

W odpowiedziach napisali tylko, że jest asymptota w −
∞ y=0 ale z czego to wynika?
Bo licząc granicę przy x dążącym do
∞ lub −
∞ wychodzi mi
∞ lub −
∞
15 paź 15:04
jc:
x→
∞
| 1 | |
[√1+x2+x] − 2x = √1+x2 − x = |
| →0 |
| √1+x2 + x | |
x→−
∞
15 paź 15:37
Adamm: jest coś takiego jak asymptota ukośna
czyli asymptota postaci y=ax+b
oprócz tego istnieją pionowe, x=a
oraz poziome, y=a (specjalny przypadek asymptoty ukośnej)
15 paź 15:44