Trudna wartość bezwzględna
Piotrek: Pytałem już wczoraj o to zadanie, ale nie wiem do końca jak się to rozwiązuje.
Rozwiąż:
|x−1|+|x+2x−3|−x=4
Założenie: x≠3
|x−1|+|x+2x−3|−x=4 *|x−3| <−−−−−Mnożę obustronnie przez |x−3|
Wychodzi mi coś takiego:
|x−1|*|x−3| + |x+2| −x|x−3| = 4|x−3|
Teraz nie wiem właśnie czy mam to przemnożyć i ma wyjść coś takiego?
|x2−4x+3| + |x+2| − |x2−3x| = |4x−12|
I teraz mam przenieść |4x−12| na drugą stronę, wyznaczyć miejsca zerowe i rozwiązywać
przedziałami?
Proszę o pomoc.
15 paź 14:52
5-latek: Zrobilbym to tak
|x−1||x−3|+|x+2|−x|x−3|−4|x−3|=0
Wyznaczyl przedzialy
zauwazyl ze mozna to zapisac tak
|x−3|[|x−1|−x−4]+|x+2|=0
Moze tak sprobuj zrobic
15 paź 15:26
Piotrek: Spoko pomysł tylko nie wiem czy dobrze to robię:
Wyznaczam pierwszy przedział x∊(−
∞;−2)
Tak to ma być?
(−x+3)(−2x−3)−x−2=0?
Czy tak?
−x+3(−2x−3)−x−2=0?
Czy jeszcze inaczej?
15 paź 16:01
5-latek: jednak mysle zeby tego |x−3| nie wyciagac przed nawais
pewnie to i tak nie uprosci obliczen
\X−1||x−3|+|x+2|−x|x−3|−4|x−3|=0
Teraz na przedzialach
Ale jestem juz zmeczony wiec potem pomoge jesli ktos do tej pory nie pomoze .
15 paź 16:13
Adamm: x≠3
|x−1||x−3|+|x+2|=(x+4)|x−3|
1. x∊(−
∞;−2>
(x−1)(x−3)−x−2=(x+4)(3−x)
x
2−5x+1=−x
2−x+12
2x
2−4x−11=0
Δ=104=4*26
2. x∊(−2; 1>
(x−1)(x−3)+x+2=(x+4)(3−x)
x
2−3x+5=−x
2−x+12
2x
2−2x−7=0
Δ=60=4*15
| 1−√15 | | 1+√15 | |
| ∊(−2; 1>, |
| ∉(−2; 1> |
| 2 | | 2 | |
3. x∊(1; 3)
(x−1)(3−x)+x+2=(x+4)(3−x)
−x
2+5x−1=−x
2−x+12
x=13/6∊(1; 3>
4. x>3
(x−1)(x−3)+x+2=(x+4)(x−3)
x
2−3x+5=x
2+x−12
x=17/4>3
15 paź 16:27
Piotrek: Adamm widzę, że się napracowałeś bardzo mi to pomoże dzięki. Ale czemu gdy dałeś przedział 1.
x∊(−∞;−2> nie zmieniłeś wszystkich znaków?
15 paź 16:51
Adamm: bo nie było potrzeby
minus i minus daje plus
(1−x)(3−x)=(x−1)(x−3)
15 paź 16:54
Piotrek: No faktycznie

Dzięki
15 paź 17:21