przyspieszenie
MAREK: przyspieszenie
Ciało poruszające się ze stałym przyspieszeniem przebywa kolejno dwa jednakowe odcinki drogi
s=10 m. Znaleźć przyspieszenie ciała a oraz jego prędkość v0 na początku pierwszego odcinka,
jeżeli pierwszy odcinek ciało przebywało w czasie t1 = 1,06 s a drugi w czasie t2 = 2,2 s.
15 paź 14:08
Jerzy:
Przyspieszenie, to stosunek przyrostu prędkości do czasu, w jakim ten przyrost
nastapił .... i licz.
15 paź 14:22
MAREK: Ale nic mi to nie daje...
15 paź 14:31
MAREK: Nie mam przecież podanej prędkości, tylko drogę i czas.
15 paź 14:31
15 paź 14:33
MAREK: ale to jest prędkość w ruchu jednostajnym, a to jest jednostajnie przyspieszony (a raczej
opóźniony chyba)
15 paź 14:37
Jerzy:
Przecież predkosc ci rosnie.
15 paź 14:43
Jerzy:
No...ściślej maleje.
15 paź 14:44
MAREK: no więc właśnie, ale nie wiem o ile?
15 paź 15:13