Sprawdzenie zadania z wartości bezwzględnej
Krystian: Próbuje zrozumieć jak działa wartość bezwzględną i nie jestem pewien czy dobrze rozumuje.
Proszę o sprawdzenie zadania

||x−1|−1|=|x−2|
|x−1|−1=x−2 ∨ |x−1|−1=−x+2 <−−−−− To jest raczej dobrze.
Zajmę się poniżej pierwszą możliwością czyli |x−1|−1=x−2
|x−1|=x−1
Wartość pod wartością bezwzględną musi być nieujemna więc;
x−1≥0 ⇒ x≥1
Teraz rozwiązuje równanie:
x−1=x−1 ∨ x−1=x+1
0=0 (Wszystkie liczby spełniają równanie czyli x≥1) ∨ x=1
Więc x≥1
Drugi przypadek czyli |x−1|−1=−x+2 rozwiązuje analogicznie.
15 paź 13:28
Jerzy:
A dlaczego uwazasz ,że : x − 1 = x + 1 ⇔ x = 1 ?
15 paź 13:42
PW: Cytat:
|x−1|=x−1
Wartość pod wartością bezwzględną musi być nieujemna więc;
x−1≥0 ⇒ x≥1
Teraz rozwiązuje równanie:
x−1=x−1 ∨ x−1=x+1
0=0 (Wszystkie liczby spełniają równanie czyli x≥1) ∨ x=1
Więc x≥1
Zamiast tego proste spostrzeżenie: |a| = a ⇔ a ≥ 0, czyli u nas
x−1 ≥ 0
x ≥ 1.
15 paź 13:43
Jerzy:
A poaza tym ... bardzo dobrze.
15 paź 13:43
Jerzy:
Witaj
PW 
... grunt,że rozumie o co chodzi
15 paź 13:44
Krystian: @Jerzy
Zgubiłem tam minusa przed x.
@PW
A no tak rzeczywiście.
Dziękuje Wam za sprawdzenie
15 paź 13:50